Med forsränning, skidåkning och äventyr på schemat

Halvvägs upp i Sverige, bland forsar, skidbackar och storslagen natur, ligger Älvdalens utbildningscentrum. För den som siktar på en framtid som skidlärare, forsränningsguide eller bergsklättrare finns Äventyrsgymnasiet.

– Vår största fördel är att alla elever får jobb, oavsett om de vill jobba som forsränningsguide eller skidlärare i Schweiz kan inget stoppa dem, säger Dennis Franzén, projektledare och lärare i naturturism.
Forsränning och toppturer på Äventyrsgymnasiet. På bilden syns dels en gummibåt i en fors, dels elever som bestiger en hög topp i Norge.

Äventyr i fors och fjäll – i norra Dalarnas vildmark ligger Äventyrsgymnasiet.

Naturturism i norra Dalarna

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med naturturism. Coronapandemin, “hemester”-trenden och en växande nyfikenhet på Sveriges vackra landskap leder till att det behövs mer kompetens inom bland annat skidåkning, cykling, klättring och paddling. I norra Dalarnas vildmark ligger Äventyrsgymnasiet som ger kunskap och verktyg för att börja jobba som äventyrare i fjäll, skog och vatten.

 

– Det är förstås mycket fokus på att vara ute i naturen men utbildningen består av lika delar teori och praktik och man gör även sina vanliga högskoleförberedande kurser, säger Dennis Franzén.

 

Förutom yrkescertifikat i forsränning, mountainbike, skidåkning, kajakpaddling och fjällvandring innehåller utbildningen kurser om ledarskap, turism, entreprenörskap och akut omhändertagande i vildmark. Där får man lära sig HLR, hur man gör om någon får en allergisk reaktion, bryter ett ben eller får hypotermi mitt ute i vildmarken. Sista året får eleverna ett adventure medicine-certifikat.

Mountainbike och allmänt friluftsliv är delar i utbildningen på Äventyrsgymnasiet. På bilden syns en cyklist på en mtb-stig och ett tält i skogen.

Mountainbike och ledarskap inom allmänt friluftsliv ingår i utbildningen.

Turism och service

Alexander Cerny började i Älvdalen 2017. Han har alltid haft ett naturintresse och när det blev dags att söka gymnasieskola dök Äventyrsgymnasiet upp vid en googling. Efter att ha jämfört med liknande utbildningar kändes den helt självklar.

 

– Jag rekommenderar verkligen utbildningen till alla som tycker om att vara ute i naturen men också till den som har en stark vilja och vill testa något nytt. Med vilja kommer du hur långt som helst, säger Alexander.

 

Eftersom utbildningen är väldigt centrerad kring turism skapar man lätt ett stort kontaktnät vilket i sin tur ger nya möjligheter. En del av utbildningen går ut på att man lär sig hur man bäst behandlar gäster och kunder – service som är allmängiltig oavsett vilken bransch man hamnar i.

 

– Min första praktik fokuserade på besöksnäring och då var jag på ett hotell. Där skapade jag goda kontakter vilket ledde till att jag senare kunde sommarjobba där, säger Alexander.

Redan en bred arbetslivserfarenhet

Några yrkescertifikat och många äventyr rikare, tog Alexander studenten år 2020. Trots pandemin har han sedan dess redan gjort en hel del arbetslivserfarenhet, som campingvärd såväl som skidinstruktör. Han ångrar inte en sekund att han gick Äventyrsgymnasiet.

 

– Jag förstod redan under första året att det var detta jag ville göra. Visst var det jobbigt ibland men om man ger 100% och är villig att testa nya saker kommer man inte att ångra sig. Jag hade till exempel aldrig testat forsränning och var lite osäker på om jag skulle klara av det. Idag jobbar jag som forsränningsguide i Idre, avslutar Alexander.

Amanda och Daniel berättar om utbildningen

Äventyrsgymnasiet - digitalt öppet hus

Häng med så visar vi runt på Äventyrsgymnasiet och berättar om yrket. Turismen i fjäll, skog och natur växer så det knakar. Äventyrsbranschen kallar!

Fler reportage & nyheter