Amanda Nilsson och Hedda Olavesen Dalrot njuter av att vara ute i naturen. Där finner de lugnet båda två, fritt från stress och press. Det är också i skogen som de kan ägna sig åt flera av sina intressen.
Både Amanda och Hedda går i årskurs två på Älvdalens Utbildningscentrum. De läser Jaktgymnasiet, en utbildning som kombinerar jakt med skogsbruk. Där får de bland annat lära sig om skogen och om det moderna, hållbara skogsbruket, att köra skogsmaskin, så kallad skotare, och det mesta om jakt och viltvård.
– Vi får kunskap som vi kan ta med oss och ha användning av i livet. Det är inte heller bara teoretiskt, vi gör mycket praktiskt också. Det är skönt att kunna få lära sig mer om intressen man redan har, berättar Amanda, ursprungligen från Offerdal i Jämtland, som redan i mellanstadiet kom i kontakt med Älvdalens Utbildningscentrum.
– När jag gick i femman kikade min storebror på Fiskegymnasiet här, och då såg jag att det också fanns ett jaktgymnasium, vilket lät spännande. Men först i nian bestämde jag mig för att söka hit.
Robin Nääs är lärare på skolan. Precis som sina kollegor har han stor erfarenhet från branschen.
Jakt och viltvård handlar om skogsbruk
Grunden i utbildningen är skogsbruk, men jakt och viltvård har mer att göra med det än vad man först kan tro. Det säger Robin Nääs, lärare på skolan. Han menar att djuren är en del av skogen och därmed också av skogsbruket.
– Att vara rädd om viltet, jaga och ta tillvara på det är lika naturligt som att plocka svamp.
Utbildningen erbjuder både teori och praktik. På skolan finns både en maskinpark som ligger i framkant och flera av de mest avancerade simulatorerna som går att erbjuda.
– Dessutom kommer lärarna från branschen och vi är alla uppdaterade på vad som händer i den, förklarar Robin.
Mycket av undervisningen sker direkt i skogen.
Bra gemenskap - man lär verkligen känna varandra
Skolan har i stort sett skogen på skolgården och också flera olika jaktmarker som de nyttjar. Eleverna åker också på jaktresor runt om i landet.
– Vi låter eleverna testa olika jaktformer, så när man går ut har man en bra bas att stå på. Eleverna har då sett det mesta inom jakt och har en bra grund inom skogsbruket, berättar Robin.
Amanda berättar att hon bodde på internat under första året, vilket bidrog till en speciell samhörighet.
– Det blev en jättebra gemenskap. Det är en liten skola, där man håller ihop i klassen och verkligen lär känna varandra.
Lektion i ett av skolans klassrum, som totalt omfattar 75.000 hektar egen jaktmark.
Många möjligheter efter gymnasiet
Tjejerna har knappt två år kvar på utbildningen men kan redan nu blicka framåt. Medan Amanda tror sig vilja köra skogsmaskin och kanske gå vidare till att bli virkesköpare och virkesplanerare, vill Hedda läsa vidare på högskola.
– Förmodligen till skogsmästare, men den planen kan ändras, säger hon.
Utbildningen ger högskolebehörighet och även möjlighet till skogliga vidarestudier till till exempel skogsmästare.
– Eleverna får mycket praktik ute i skogen, vilket är värdefullt både inför akademiska studier eller för den som går direkt ut i jobb, förklarar Robin.
Och möjligheterna är många.
– Vi har elever som gått ut nu som blivit planerare åt sågverk och skogsbolag. Man kan också bli skogsvårdare och jobba med röjning. Det finns de som jobbar i jaktbutik och andra som går vidare och läser till viltmästare. En del driver egna firmor inom jakt och friluftsliv, fortsätter han.
Utbildningen erbjuder både teori och praktik.
Minnen för livet
När de om tio år ser tillbaka på sin tid på Älvdalens Utbildningscentrum, tror både Amanda och Hedda att det kommer att vara med glädje.
– Jag vill minnas att vi hade kul. Att vi fick förstå och lära oss så mycket om skogen, från naturkunskap till jakt och skogsmaskiner, och vilka erfarenheter det givit, säger Hedda och får medhåll av Amanda.
– Det är en rolig utbildning, så att minnas den och alla kompisar kommer jag absolut göra länge, avslutar hon.