Fiskegymnasiet i Älvdalen firar 30-årsjubileum

I år är det 30 år sedan som ett par fiskeintresserade pionjärer till lärare grundade Sveriges första yrkesutbildning inom sportfiske: Fiskegymnasiet i Älvdalen. Utbildningen fokuserar på sportfiske och leder till jobb inom naturturismbranschen, t ex som fiskeguide. Därtill lär sig eleverna om förvaltning och vård av fiskevatten och om att främja hållbart fiske.

Första yrkesutbildningen inom sportfiske

Älvdalens Utbildningscentrum var först i Sverige och (oss veterligen) i världen, när Fiskegymnasiet startades hösten 1994.

– Vi brann för fiske och för utvecklingen av Älvdalen. Vi ville se en utbildning inom sportfiske här eftersom fritidsfisket är så starkt förankrat i Älvdalen, berättar Ingebjörn Lundevall och Peter Egardt, de två lärarna som grundade utbildningen.

Utveckling tillsammans med bransch och arbetsmarknad

Under åren har utbildningen utvecklats och förfinats utifrån behoven på arbetsmarknaden. Kring millenniumskiftet kom miljöbalken med nya krav på vattenvården för kommunerna, vilket skapade nya behov av kompetenser inom vattenvård och provtagning av vatten. I samma veva accelererade intresset för sportfiske och behovet av kunniga guider har sedan dess bara blivit allt större.

 

Kenneth Lilja, en av lärarna på Fiskegymnasiet, berättar:

 

– Fiskegymnasiet är en unik utbildning som kombinerar teoretisk kunskap med praktiska färdigheter för att förbereda eleverna för en karriär inom sportfiskebranschen. Du kan bli fiskeguide, fiske- och vattenvårdare, jobba i sportfiskebutik, på fiskecamp, fiskeguideföretag i Sverige och ute i världen. Eleverna får också en allmän yrkesgrund inom naturturism, friluftsliv och servicekunskap och kan ta alla möjliga jobb på fjällanläggningar och naturturismföretag.  

 

Utmärkande för Fiskegymnasiet i Älvdalen är den höga kvaliteten på utbildningen, där eleverna lär sig yrket genom att både plugga teori och genom att utöva yrkesmoment i praktiken.

 

– Vi satsar på undervisningskvaliteten och på att eleverna ska få göra saker på riktigt. Kvalitet i det här fallet betyder allt ifrån hur en lektion är planerad så att eleverna lär sig så bra som möjligt, till att vi använder rätt utrustning och att vi samverkar med företagen när vi utformar utbildningen, säger Cecilia Kihlman, biträdande rektor på Älvdalens Utbildningscentrum.

Milstolpe firas med evenemang

Skolans VD, Anneli Gunnars, uttrycker sin glädje över denna betydande milstolpe:

– Vi är otroligt stolta över att ha varit pionjärer inom fiskeutbildning i 30 år. Detta jubileum är en hyllning till våra dedikerade lärare och framför allt våra fantastiska elever som har gjort Fiskegymnasiet till vad det är idag.

Fler reportage & nyheter