Fiskegymnasiet 30 år, Älvdalen anno 1994 - guldemblem med lagerkrans.

Fiskegymnasiet

Drömmer du om att jobba med sportfiske? På Fiskegymnasiet får du en yrkesutbildning inom den växande naturturismbranschen, med spets som fiskeguide. Du lär dig om friluftsliv, servicekunskap, olika fiskemetoder, vattenvård och att använda det senaste i utrustningsväg.

Fiske­gymnasiet

Drömmer du om att jobba med sportfiske? På Fiskegymnasiet får du en yrkesutbildning inom den växande naturturismbranschen, med spets som fiskeguide. Du lär dig om friluftsliv, servicekunskap, olika fiskemetoder, vattenvård och att använda det senaste i utrustningsväg.

En glad elev på Fiskegymnasiet i Älvdalen som håller upp sin fångst.

Det här är Fiskegymnasiet

3 fartfyllda år

PREDATORFISKE
ISFISKE
FLUGFISKE
METE
RESOR
GYMNASIEPLUGG

I Älvdalen

SPORTFISKEUTBILDNING SEDAN 30 ÅR
NORRA DALARNAS VILDMARK
NÄRA BRA FISKEVATTEN
LÄRARE FRÅN SPORTFISKEBRANSCHEN
BRA PRAKTIKPLATSER
EN SKOLA SOM BRYR SIG OM DIG

Exempel på yrken

FISKEGUIDE
FISKE-/VATTENVÅRDARE
NATURGUIDE
DETALJHANDEL
SERVICEYRKEN INOM NATURTURISM
EGEN FÖRETAGARE

Program:

Naturbruksprogrammet

Inriktning:

Naturturism

Vem KAN SÖKA:

Gymnasiebehöriga i hela Sverige

alt=””

Jobba med sportfiske

Film om att jobba med sportfisketurism

Tidigare elev på Fiskegymnasiet berättar

Robert är en f.d. elev som gått Fiskegymnasiet i Älvdalen. I klippet berättar han om sitt yrke. 🎣

Det gör du efter 3 år

Fiskegymnasiet är en yrkesutbildning där du utvecklas inom sportfiske och även inom allmänt friluftsliv. Efter tre år kan du därmed leda aktiviteter professionellt, t.ex. som fiskeguide, färdledare och naturguide.

Växande sportfiskebransch

Runt 2 miljoner människor sportfiskar i Sverige varje år och är därmed ett av de största fritidsintressena i landet. Det här ger dig förutsättningar att arbeta i den växande sportfiske- och naturturismbranschen och dessutom för att skapa ditt personliga varumärke som sportfiskare. 

Dina tre år på Fiskegymnasiet

Första året

Två elever på Fiskegymnasiet har fått en stor gädda under utbildningen inom sportfisketurism i Älvdalen.
  • Introresa
  • Motorsåg och röjsåg
  • Veckotur i närområdet
  • Praktik
  • Introduktion till olika fiskemetoder, t ex:
    • Internationellt mete
    • Isfiske
    • Flugfiske

Andra året

En maträtt gjord på egenfångad fisk, på Fiskegymnasiet i Älvdalen.
  • Tvåhandsflugfiske
  • Fiskeresor
  • ATV-kort
  • Skoterkort
  • Fisketur med skoter i fjällen
  • Sportfiskemässan
  • Praktik

Tredje året

En glad fiskeelev som sitter i en båt i den vintriga sjön och håller fram sin fångst - under sin praktik i Norge där han jobbade med ishavsfiske, under utbildningen inom sportfisketurism på Fiskegymnasiet i Älvdalen.
  • Havsöringsfiske
  • Laxfiske
  • Rödingfiske i fjällen
  • Havsfiske i Norge
  • Sportfiskemässan
  • Praktik

Parallellt med aktiviteterna, som ingår i karaktärsämnena inom naturbruk och naturturism, läser du också vanliga ämnen som svenska, matte, engelska – se alla här.

Ungefär 1/3 av utbildningen består av dessa ämnen som du känner igen från högstadiet. Men många säger att det är mycket roligare på gymnasiet!

alt=””

Fiskegymnasiet i sociala medier

Kolla Fiskegymnasiets spellista på YouTube!

Häng med fiskeeleverna på olika aktiviteter under året. DM:a så svarar en fiskelärare.

Programinfo
Fiskegymnasiet

Program:

Naturbruksprogrammet

INRIKTNING:

Naturturism

Ansökningskod:

NBNAMFISK

Vem kan söka:

Gymnasiebehöriga i hela Sverige

Innehåll & Mål

Vi fokuserar på sportfisketurism, eventplanering samt på att vara en god ledare. Dessutom är allmänt friluftsliv, miljötänk och de olika fiskemetoderna viktiga delar i utbildningen. På så sätt blir du rustad för en bredd av jobb inom sportfiskebranschen och inom naturturism i stort.

Fiskegymnasiet är en yrkesförberedande gymnasieutbildning. 

Vi erbjuder även möjlighet att ta olika certifikat, vilka du kan se listade nedan.

Utbildningen leder till yrken inom naturturism såsom fiskeguide, fiske- och vattenvårdare, naturguide och till jobb på turistanläggningar och inom detaljhandeln. Du kan också välja att starta eget företag.

Utöver ämnen inom naturturism och naturbruk, så ingår bl.a. de vanliga gymnasieämnena: svenska, matte, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion samt idrott och hälsa. Möjlighet finns att under individuellt val läsa bl.a. tävlingsfiske och medieproduktion. Ifall du vill se alla ämnen som ingår i utbildningsplanen, klicka här nedan.

Som du kanske redan vet, så ingår högskolebehörigheten i alla gymnasieutbildningar, men den kan också väljas bort.

Minst 15 veckor praktik fördelat på de tre åren. Du väljer praktikplats utifrån eget intresse. 

Skolan samarbetar med företag inom sportfiske, naturturism och detaljhandel för att skapa en riktigt bra utbildning och fina praktikmöjligheter. 

Våra elever har praktiserat i bl.a. Argentina, Island, Danmark, Norge samt runtom i Sverige.

Inga förkunskaper krävs, men gärna en nyfiken inställning! 

All utrustning som behövs finns att låna på skolan. 

Du lär dig om hur naturresurser kan förvaltas och göras tillgängliga för besökare och hur du kan leda deras naturupplevelse.

 

Skolverket

Läs mer om naturbruksprogrammet inriktning naturturism på Skolverkets hemsida.

Möjlighet att ta certifikat

CERTIFIERAD KASTINSTRUKTÖR
FÖRARBEVIS SKOTER
FÖRARBEVIS TERRÄNGHJULING
MOTORSÅGSKORT (A & B)
TILLSYNSMAN
FÖRSTA HJÄLPEN OCH HLR

alt=””

Så undervisar vi på FISKEgymnasiet

Lär dig från grunden

Inför varje fiskeaktivitet lägger vi grunden så att du känner dig trygg och vet hur det kommer att gå till, innan vi ger oss ut. Du behöver inte ha några förkunskaper, men gärna en nyfiken inställning!

 

Under utbildningen får du prova på en stor mängd fiskemetoder och fiske i olika sorters vatten: t.ex. ismete, mormyskafiske, torrfluga, vertikalfiske, dropshot och mycket mera. Du lär dig om arter och metoder för hur de fiskas. Bygger egna beten och binder flugor. Läser djupkartor och GPS, övar säker vadning, tar dig upp ur en isvak eller upp i en båt om du ramlat i. Inom individuellt val finns medieproduktion där du skapar sociala medier-innehåll till fiskekanaler eller varför inte satsa på SM-guld ihop med lagkompisarna, i kursen tävlingsfiske.

Preppad för yrket: Mer än bara fisket

Du utvecklas som sportfiskare, men huvudmålet med utbildningen är att leda fiskeaktiviteter. Förutom att bara fiska själv, så handlar det om att kunna skapa fantastiska fiskeupplevelser för gäster. Du ska bli en kunnig och trevlig fiskeguide, helt enkelt. Därför lär du dig att förbereda aktiviteter på ett professionellt sätt. 

 

Inför varje fiskeprojekt planerar du och klasskompisarna – med stöd av lärarna såklart. Du lär dig t.ex. att sätta ihop ett bra program för besökarna, göra riskanalys, förbereda utrustning och tänka säkerhet.

 

Ute på aktiviteter och resor övar vi på viktiga förmågor såsom ledarskap, att samarbete, guida och instruera. Först övar vi med varandra och så småningom med människor vi inte känner.

 

Inne i klassrummet heter de här ämnena t.ex. naturturism, aktivitetsledarskap samt aktiviteter och upplevelser. Vi bakar ihop ämnena med aktiviteterna inom sportfisket.

Fiska hållbart

På Fiskegymnasiet lär du dig att planera fiskeaktiviteter med hänsyn till natur, djur och växter. 

 

Visste du t.ex. att öringen är fredad på hösten och gäddan på våren, när fisken leker? Av den orsaken lär dig om när du får fiska och att avgöra om fisken ska tillbaka i vattnet igen. Vidare lär vi oss att upprätta en fiskevårdsplan och hur vi sköter om våra fiskevatten. 

 

Du får dessutom kunskaper för att förstå naturturismen och sportfisketurismen ur ett större samhällsperspektiv och utifrån allemansrätten. Naturen kan ju användas på flera sätt: Friluftsliv, skogsbruk eller renskötsel t.ex. Ibland tycker de här näringarna olika. Du får därför öva på att förstå olika åsikter om naturturism och får fundera på vad du själv tycker.

 

Inne i klassrummet heter de här ämnena t.ex. marken och växternas biologi, naturbruk samt mångbruk av skog, och vi har med oss tänket ut i naturen.

alt=””

Fiskelärarna

Bland yrkeslärarna på Fiskegymnasiet finns brett med kompetenser liksom givetvis brinnande intressen för olika fiskemetoder. Alla har såklart yrkesbakgrund inom sportfiske- och naturturismbranschen.

Mattias Drugge - professionell kastinstruktör och sportfiskare, sedermera lärare på Fiskegymnasiet på Älvdalens Utbildningscentrum. På bilden är han omgiven av mygg och kisar.

Mattias Drugge

Fiskelärare

Sveriges enda helt professionella kastinstruktör sedan 20 år. Tillhör de främsta instruktörerna och kastarna i världen. Har jobbat med flera av de största märkena i branschen och har dessutom utbildat tusentals flugfiskare i Skandinavien, Argentina, Storbritannien och USA. Har även jobbat med produktutveckling, fiskejournalistik, fiskeguidning, grafisk form och Art Direction i reklambranschen.

Kenneth Lilja - sportfiskare och lärare på Fiskegymnasiet på Älvdalens Utbildningscentrum, ler mot kameran.

Kenneth Lilja

Fiskelärare

Kenneth är en meriterad fiskeguide som inom tävlingsfisket skördat stora framgångar, närmare bestämt med tvåsiffrigt antal medaljer i SM och NM genom åren. Han har även deltagit på ett par VM. Att planera, organisera och genomföra är starka sidor liksom hans engagemang för miljön där ekologiskt hållbart är ledord. Att förmedla en bra grundsyn på vår natur och vildmark är självklart.

Viktor Clarmo - lärare på Fiskegymnasiet på Älvdalens Utbildningscentrum. På bilden håller han på med sportfiske och står i vassen med vatten till knäna och fiskar.

Viktor Clarmo

Fiskelärare

Fiskeguide, vildmarksguide, nordisk mästare i Timbersports och tidigare elev på skolan. Det finns få i Sverige som guidat lika många skoterturer som Viktor gjorde under sina år på olika turismföretag i norra Sverige. Spenderar helst sin lediga tid just i fjällen, fiskandes efter röding och öring.

Bilden föreställer en isborr i isen och snökristaller.

Christer Allerhed

Fiskelärare

Tävlingsfiskare med förkärlek för vinterfiske. När isarna inte ligger så hittar du Chrille i sin båt, trollandes efter Siljans mytomspunna gäddor. Mångårig erfarenhet från skogen, undervisar därför fiskeeleverna i motorsåg, röjsåg och ”skogsliv”. Han är alltid på glatt humör och brukar ofta ha något nytt för sig!

Därför väljer du Älvdalen

Sportfiskeutbildning sedan 30 år

Vår sportfiskeutbildning var den första i landet och är unik i världen. Vi har varit igång länge, vi vet vad som är viktigt i yrket och i det pedagogiska, och kan därmed erbjuda en riktigt bra och lärorik utbildning.

Nära till fantastiska fiskevatten

Älvdalen ligger mitt i norra Dalarnas vildmark och vi har otroligt fina fiskevatten runt hörnet. Ett stenkast från skolan rinner t.ex. Österdalälven och Rotälven. Här finns också en mängd stora och små sjöar med allt ifrån hungriga storgäddor till vild röding. Området kännetecknas av en stor artrikedom som bjuder på väldigt omväxlande fiskeupplevelser. Det finns en anledning att Sveriges första sportfiskeutbildning startade här 1994.

Professionella lärare

Här möter du lärare som tidigare varit yrkesverksamma i sportfiske- och guidebranschen vilket innebär att utbildningen håller en väldigt hög kvalitet i alla delar. Lärarnas nära koppling till branschen ger dig även möjlighet till spännande praktikplatser på exotiska destinationer.

Grymma fiskeresor

Under dina år här kommer du att åka med på flera intressanta resor till spännande fiskedestinationer. Vi gör allt ifrån natursköna vildmarksturer i närområdet till att besöka fisketurismanläggningar i andra länder. På våra resor kan du räkna med spännande möten och lärorika upplevelser.

Skola i världsklass i norra Dalarna

Vi vill erbjuda dig en rolig utbildning av god kvalitet som leder till jobb. Branscherna som vi utbildar inom finns här i norra Dalarna och därför har vi riktigt bra förutsättningar att skapa utbildning som är på riktigt. Vi har hög lärartäthet, unika övningsområden, bra utrustning och modern teknik – allt samlat på och omkring skolan.

Kontakta Fiskegymnasiet här!

Här svarar någon från utbildningen. 

Har du frågor om något annat? Gå då till skolans kontaktformulär.

Ifall du är intresserad av våra utbildningar, vilka?