Äventyrsgymnasiet
Vill du jobba professionellt inom äventyrsturism? Äventyrsgymnasiet passar dig som gillar skidåkning, MTB, paddling, klättring och friluftsliv. När du är färdig kan du bland annat jobba som forsränningsguide och skidlärare.
Det här är Äventyrsgymnasiet
3 fartfyllda år
SKIDÅKNING
MOUNTAINBIKE
PADDLING
KLÄTTRING
LEDARSKAP
GYMNASIEPLUGG
I Älvdalen
NÄRA TILL ÄVENTYREN:
NORRA DALARNAS VILDMARK
LÄRARE I ÄVENTYRSBRANSCHEN
TA MÅNGA CERTIFIKAT
BRA PRAKTIK
EN SKOLA SOM BRYR SIG OM DIG
Leder till jobb
SKIDLÄRARE
MOUNTAINBIKEINSTRUKTÖR
FORSRÄNNINGSGUIDE
KAJAKLEDARE
KLÄTTERINSTRUKTÖR
JOBB PÅ FJÄLLANLÄGGNING
Program:
Naturbruksprogrammet
Inriktning:
Naturturism
Vem KAN SÖKA:
Gymnasiebehöriga i hela Sverige
Jobba med äventyrsturism
Det gör du efter 3 år
Äventyrsgymnasiet är en yrkesutbildning där du utvecklas inom olika äventyrsaktiviteter: skidåkning, mountainbike, paddling, klättring och allmänt friluftsliv. Efter tre år kan du leda aktiviteter professionellt, på t.ex. sommar- och vinteranläggningar i fjällen, på företag som arrangerar upplevelser och inom besöksnäringen.
Gott om jobb inom naturturism
Naturturismen och intresset för aktiviteter i naturen har blivit allt större i Sverige. Det betyder gott om jobb för dig som är äventyrligt intresserad och gillar att möta människor. Gå Äventyrsgymnasiet så blir du kvalificerad för jobben!
Lätt få jobb i fjällen
Fjällanläggningarna satsar på mountainbike
Äventyrsgymnasiet säkert kort för jobben inom mountainbike. Daniel jobbar på Idre Fjäll. 🚵
Paddling i forsen på jobbet
Licensierad forsränningsguide
”Det var bara att slänga av sig studentmössan och på med hjälmen direkt.” 🛶
Hjälte på höghöjdsbana
Genom klättringen säkrade hon jobbet
Amanda fick väldigt bra kontakter med flera företag under praktiken på Äventyrsgymnasiet. 🧗♀️
Här finns våra elever
Fjällanläggninar, naturturismföretag, äventyrsparker m.m.
Dina tre år på Äventyrsgymnasiet
Första året
- Introtur: Fjälltur
- Orientering
- Nattorientering
- Inomhusklättring grönt kort
- Skidåkning, längd och alpint
- Vinterfjälltur Norge
- Tur med canadensare
- HLR-utbildning
- Praktik
Andra året
- Havskajaktur
- Inomhusklättring rött kort
- Klippklättring
- Långfärdsskridskor
- Skidlärare SLAO steg 1
- Mountainbike
- Event Worldcup Skicross
- Motorsåg A-kort
- Snöbivack & vintertur
- Forsränningsutbildning
- Praktik
Tredje året
- Skidlärare SLAO steg 2
- Lavinutbildning
- Akut omhändertagande i vildmark
- Isklättring
- Topptur i Norge
- Fjällvandring
- Vinterutbildning
- Förarbevis snöskoter
- Forskajak GSF
- Kajak räddningsteknik
- UF-företagande
- Praktik
Parallellt med aktiviteterna, som ingår i karaktärsämnena inom naturbruk och naturturism, läser du också vanliga ämnen som svenska, matte, engelska – se alla här.
Ungefär 1/3 av utbildningen består av dessa ämnen som du känner igen från högstadiet. Men många säger att det är mycket roligare på gymnasiet!
Programinfo
Äventyrsgymnasiet
Program:
Naturbruksprogrammet
INRIKTNING:
Naturturism
Ansökningskod:
NBNAMÄVE
Vem kan söka:
Gymnasiebehöriga i hela Sverige
Innehåll & Mål
Vår profil
Vi fokuserar på äventyrssport med utgångspunkt i fyra områden, nämligen skidåkning, mountainbike, paddling och klättring. Allmänt friluftsliv och ledarskap är också viktiga delar i utbildningen.
Examen och yrkesbehörigheter
Äventyrsgymnasiet är en yrkesförberedande gymnasieutbildning. Jobben finns inom naturturism och ger spetskompetens inom mountainbike, skidåkning, paddling och klättring, utöver vanligt friluftsliv.
Vi erbjuder även möjlighet att ta olika certifikat som behövs t.ex. för att jobba som skidlärare och klätterinstruktör, se nedan.
Yrken
Utbildningen leder till yrken inom äventyr, upplevelser och på skid- och fjällanläggningar. Du kan t.ex. arbeta som aktivitetsledare inom äventyrssport, skidlärare, forsränningsguide, kajakledare, instruktör på klätterpark, skoterguide eller mountainbikeinstruktör.
Skolan samarbetar med företag inom upplevelseturism för att skapa en riktigt bra utbildning och fina praktikmöjligheter.
Ämnen som ingår
Utöver ämnen inom naturturism och naturbruk, så ingår bl.a. de vanliga gymnasieämnena: svenska, matte, engelska, samhällskunskap, naturkunskap, historia, religion och idrott och hälsa. Hos oss ingår även entreprenörskap, där du får prova på att driva UF-företag. Ifall du vill se alla ämnen som ingår, klicka på utbildningsplanen nedan.
Högskolebehörighet
Högskolebehörigheten är inbakad i utbildningen på Äventyrsgymnasiet.
Praktik - APL
15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande) fördelat på de tre åren. Alla äventyrselever gör minst en praktikperiod som skidlärare. Därtill väljer du praktikplats utifrån eget intresse. Skolan har bra samarbeten med olika företag inom upplevelseturism, samt med skid- och fjällanläggningar. Vi har även samarbeten med anläggningar och företag i utlandet.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs, men gärna en nyfiken inställning! Konditionsträna gärna lite innan skolan börjar, så blir introturen i fjällen så mycket behagligare.
Prylar
All utrustning som behövs finns att låna på skolan.
Utbildningsplan
Här finns utbildningsplanen som pdf.
Du lär dig om hur naturresurser kan förvaltas och göras tillgängliga för besökare och hur du kan leda deras naturupplevelse.
Skolverket
Läs mer om naturbruksprogrammet inriktning naturturism på Skolverkets hemsida.
Möjlighet att ta certifikat
SKIDLÄRARE (SLAO steg 1 & 2)
LAVINUTBILDNING (Svelav)
SKOTERKORT (Transportstyrelsen)
MOTORSÅGSKORT (A & B)
FORSRÄNNINGSLICENS (Transportstyr.)
FORSKAJAK (GSF)
PADDELPASSET (GSRT, grön & blå nivå)
HAVSKAJAKLEDARE 1 (SKF)
KLÄTTRING (Grönt & rött kort)
KLIPPKLÄTTRING (Sv. klätterförb.)
ADVENTURE PARK-INSTRUKTÖR
HLR (Hjärtlungräddning)
AKUT OMHÄNDERTAGANDE I VILDMARK
UF (Ung Företagsamhet)
Så undervisar vi på Äventyrsgymnasiet
Lär dig naturturism från grunden
Inför varje äventyr lägger vi grunden så att du känner dig trygg och vet hur det kommer att gå till, innan vi ger oss ut. Du behöver inte ha några förkunskaper, men gärna en nyfiken inställning!
Vi gör t.ex. övningar på skolans klättervägg, i cykelverkstan eller i skolskogen. Pluggar karta och kompass. Kartlägger forsar inför paddling i dem. Studerar den perfekta carvingsvängen i teorin. Bygger en stig för mountainbike. Lär oss beräkna vad en klätterlina håller för. Vallar skidor. Gör övningar med kajak i simhallen.
Preppad för yrket: Mer än bara äventyrssport
Målet är att du ska kunna leda äventyrsaktiviteter och skapa fantastiska upplevelser för besökare, utöver att bara ha roligt själv. Därför lär du dig att förbereda aktiviteter på ett professionellt sätt.
Inför varje äventyr gör du och klasskompisarna planering – med stöd av lärarna såklart. Du lär dig t.ex. att sätta ihop ett program, göra riskanalys, förbereda utrustning och att tänka säkerhet.
Ute på äventyr övar vi både på ledarskap och på att samarbeta, guida och instruera. Först med varandra och så småningom med människor vi inte känner.
Inne i klassrummet heter de här ämnena t.ex. naturturism, aktiviteter och upplevelser samt aktivitetsledarskap. Vi bakar ihop ämnena med de praktiska äventyren.
Äventyra schysst
På Äventyrsgymnasiet lär du dig att planera äventyr med hänsyn till natur, djur och växter.
Visste du t.ex. att det kan finnas fågelbon på klippväggar där du ska klättra? Att renkalvarna föds på våren och då kan fjällturister störa? Har du förresten koll på vilka växter som är fridlysta?
Du får kunskaper för att förstå naturturismen ur ett större samhällsperspektiv. Naturen kan ju användas på flera sätt: Friluftsliv, skogsbruk eller renskötsel t.ex. Ibland tycker de här näringarna olika. Då är det bra att du får öva dig i att förstå olika åsikter om naturturism och fundera på vad du själv tycker.
Inne i klassrummet heter de här ämnena t.ex. marken och växternas biologi, naturbruk samt mångbruk av skog, och vi har med oss tänket ut i naturen.
Yrkeslärarna på Äventyrsgymnasiet
Bland yrkeslärarna på Äventyrsgymnasiet finns brett med kompetenser och brinnande intressen för olika äventyrssporter och aktiviteter i naturen. Alla har yrkesbakgrund inom äventyrs- och upplevelsebranschen.
Ted Ekberg
äventyrslärare
Ted är närmast en legend inom svensk klättring. Han är också en före detta elev som gjort karriär som lärare på Äventyrsgymnasiet. Hans specialitet är klättring och paddling – älskar klättring i alla former, men särskilt klippa och is. Gillar paddling i vilda forsar. Senaste friluftsinköp: 2 st packraftar och en sportbuss!
Dennis Franzén
Äventyrslärare
Värmlänning som älskar vatten i flytande och fast form. En perfekt dag spenderas med glada elever i kajaker nedför Trysilälven eller toppturskidåkning i Navardalen. Jobbat som guide i över 20 år, bl.a. skidlärare i Japan och raftingguide i Australien. Är sjukligt intresserad av mountainbike och av att bygga mountainbikebanor.
Henrik Karlsson Holmer
äventyrslärare
Examinerad skidlärare med en förkärlek till portar och formationsåkning. Ansvarar för att eleverna hittar sin drömpraktik som skapar starka CV:n efter utbildningen, vandring i norska Jotunheimen och paddling ut till Väderöarna. Inget är för stor utmaning för Henrik, så länge det inte innebär grottdykning.
Josef Nordahl
Äventyrslärare
Även Josef är en tidigare elev. Hans lugn och utmärkta guideegenskaper gav honom bl.a. jobb som vandringledare på Mallorca och skoterguide på Icehotel. Josef har lång erfarenhet av forsränning och paddlar gärna långa havskajakturer. Men det är MTB och stökiga mountainbikestigar som han brinner för.
Erik Wadman
Äventyrslärare
Idrottslärare i grunden med en passion för klättring, orientering, vinterfjäll och kajakpaddling. En pionjär inom klättring som etablerat många leder i närområdet och har dessutom klättrat runt i Europa, USA, Grönland och Himalaya. Wadman är en stark skidåkare, där intresset för längd, tur och telemark är stort.
Därför väljer du Älvdalen
Nära till äventyren
Älvdalen ligger mitt i norra Dalarnas vildmark. Här finns älvforsar, klippväggar, isfall, sjöar, naturskogar och snösluttningar för freeskiåkning. Det finns en anledning att vi valde att starta Äventyrsgymnasiet här!
Naturturism
I Älvdalen finns fina vandrings-, mountainbike- och skoterleder, slogbodar, skidspår och paddelvatten. Eftersom friluftslivet är så viktigt här, så finns det gott om företag inom naturturism. Det innebär praktikmöjligheter för dig!
Bra skidåkning
Skidanläggningarna Grönklitt och Idrefjäll är våra hemmabackar. I bl.a. Grövelsjön och Fulufjället upplever vi det orörda vinterfjället och på sommaren är det mountainbike som gäller.
Mer äventyr
Vi åker även på resor för att uppleva sommar- och vinteräventyr på stora berg och till havs, t.ex. Trysil, Jotunheimen och västkusten. (Platserna kan variera.)
Skola i världsklass i norra Dalarna
Vi vill erbjuda dig en rolig utbildning av god kvalitet som leder till jobb. Branscherna som vi utbildar inom finns här i norra Dalarna och därför har vi riktigt bra förutsättningar att skapa utbildning som är på riktigt. Vi har hög lärartäthet, unika övningsområden, bra utrustning och modern teknik – allt samlat på och omkring skolan.
Kontakta Äventyrsgymnasiet här!
Här svarar någon från utbildningen.
Har du frågor om något annat? Gå istället till skolans kontaktformulär.
Äventyrsgymnasiet i sociala medier
Kolla Äventyrsgymnasiets spellista på YouTube!
Häng med äventyrseleverna på olika aktiviteter under året. DM:a så svarar en äventyrslärare.